U želji da se međimurske izvorne pučke popijevke sačuvaju od zaborava skupina članova tadašnjeg Ogranka Seljačka sloga Nedelišće, 1971. godine pokrenula je inicijativu da se u Nedelišću svakog ljeta organizira smotra starih napjeva Međimurja. Među pokretačima tog izuzetno značajnog i hvalevrijednog projekta bili su Ivan Marčec, Josip Ceilinger, Franjo Bašek, Matija Grabrović, Josip Jalušić, Ladislav Lesar, Marijan Novak, Antun Topolnjak, Stjepan Vrbanec, Franjo Žnidar ...

Prva smotra održana je 20. lipnja 1971. godine u dvorištu nedelišćanskog vatrogasnog doma, a pratilo ju je gotovo 700 posjetitelja. Na programu je bilo 18 napjeva koje su otpjevali Marija Branilović, Nada Grudić, Stanka Topolnjak, Franjo Leček, Branko Srnec, Antun Topolnjak, Mijo Vizinger, Stjepan Vrbanec i Leonard Žnidarić iz Nedelišće, te iz donje Dubrave Ivan Brljak, Barica Strbad i Verica Jadan koja je otpjevala prvu popijevku Ova pesem je spisana. Nekoliko popijevki izvedeno je uz glazbenu pratnju tamburaškog sastava Seljačke sloge Nedelišće (Stjepan Vrbanec, Antun Topolnjak, Juraj Žnidarić, Franjo Bašek i Ivan Novak)

Glavni organizator svih smotri je Seljačka sloga Nedelišće. Na čak 14 smotri na čelu Organizacijskog odbora bio je Josip Ceilinger, na po tri Ivan Marčec, Ivan Oreški i Dragutin Srnec te na po jednoj Josip Jalušić i Andrija Blažić. Akutalna predsjednica Jasna Hajdinjak na čelu je Organizacijskog odbora od 2009. godine.

U Stručnim komisijama koje biraju napjeve za središnju smotru na više od tri Popijevke bili su akademik Jerko Bezić, dr.sc. Grozdana Marošević, prof .dr.sc Stjepan Hranjec te profesori Dragica Karolina Šimunković, Zoran Palčok, Miroslav Vuk, Branimir Magdalenić, Ladislav Varga, Marijan Zuber i Miroslav Novak.

Od 2007. godine održavaju se predsmotre u Donjem Kraljevcu u organizaciju KUD-a Općine Donji Kraljevec (dosadašnje oredsjednice Organizacijskog odbora su Marija Hranjec, Višnja Kramar i Tamara Recek) te od 2007. do 2013. godine u Murskom Središću u organizaciji KUD-a Mura (na čelu Organizacijskog odbora bili su Nikola Kontrec i Vesna Mijulkov). 2014. godine od Murskog Središća organizaciju predsmotre preuzeo je KUD Sveti Jeronim Štrigova (predsjednim Organizacijskog odbora Matej Ščavničar).

Od 2011. godine održavaju se i predsmotre za Pomurske Hrvate u Mađarskoj čime su Popevke dobile i međunarodni značaj. Inicijativu za održavanje predsmotri za Pomurske Hrvate pokrenuo je Franjo Preložnjak, ćlan Organizacijskog obora smotre Međimurske popevke, a u Mađarskoj se u realizaciju tog projekta prvi uključio Joža Đurić, predsjednik KUD-a Sumarton. Organizator svih predsmotri je Društvo Horvata kre Mure (predsjednik Ladislav Gujaš), iste us održane u Keresturu i Sumartonu. Uz stare napjeve svojih predaka - Pomurskih Hrvata, izvođači pjesama u Mađarskoj pjevaju i međimurske izvorne pučke popevke.

Na inicijativu Ljudevita Boščaka, predsjednika Odbora međimurske popevke Zajednice HKUU-a Međimurske županije i Franje Preložnjaka od 2008. godine u Toplicama Sveti Martin održavaju se Dječje smotre međimurskih popevki koji je organizator HKUU Sveti Martin iz Svetog Martina na Muri (predsjednik Dražen Crnčec).

 

 

Međimurske popevke